latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

11.05.2020.

Табаковић: Међународни инвеститори још једном потврдили поверење у економију Србије

У амбијенту светске економске кризе изазване пандемијом вируса корона, Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту остварила још један успех емитујући седмогодишњу еврообвезницу у износу од две милијарде евра, по купонској стопи од 3,125 одсто.

„После две прошлогодишње изузетно успешне емисије еврообвезница у јуну и новембру, ово је још један доказ да међународни инвеститори имају пуно поверење у економију Србије, њену стабилност и перспективе, посебно ако се имају у виду нимало повољни глобални економски услови у којима је ова аукција одржана”, истакла је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

На аукцији је учествовало више од 300 најугледнијих инвеститора из целог света – Европске уније, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава. Тражња за српским еврообвезницама била је изузетно висока (током аукције је износила готово седам милијарди евра) и вишеструко је премашила планирани износ емисије, односно реализовани износ од две милијарде евра. Захваљујући толикој тражњи, Република Србија је успела да трошак задуживања током данашње аукције спусти за чак пола процентног поена (50 базних поена).

На овај начин Србија је остварила премију ризика за нову емисију (НИП) од око 30 базних поена, што је на нивоу премије коју су од избијања пандемије плаћале земље зоне евра, а чак је испод премије неких од земаља ЕУ (попут Мађарске). Поготово је важно да је Србија прва земља из Европе која је успела да оствари такав успех, а да није међу земљама чије се хартије могу заложити као средство обезбеђења или бити предмет куповине Европске централне банке (ECB eligible). „То значи да нас инвеститори већ посматрају као земљу која је по својим резултатима блиска нивоу земаља Европске уније, што овај успех чини још већим”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Средства прикупљена данашњом аукцијом биће искоришћена за финансирање програма подршке реалном сектору, односно привреди у условима светске економске кризе изазване вирусом корона.

„Данашња емисија је додатна потврда уверења међународних инвеститора да ће Србија ову кризу пребродити успешније него друге земље. Захваљујући одговорној економској политици у годинама за нама, ову кризу смо дочекали с потпуном финансијском и монетарном стабилношћу – с највишим нивоом девизних резерви икада до сада, с више од седам година релативне стабилности курса и ниске и стабилне инфлације и уравнотеженим финансијама. То је резултат координације фискалне и монетарне политике, а све зарад бољитка наших грађана и привреде”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера