latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Нови начин плаћања на интернет продајним местима трговаца путем система за инстант плаћања Народне банке Србије – IPS НБС

18. 6. 2020. Од данас Народна банка Србије омогућава нов начин плаћања – инстант плаћања на интернет продајним местима трговаца.

Због врло значајних предности које за трговце и потрошаче имају инстант плаћања у односу на платне картице и друге видове плаћања, Народна банка Србије, у сарадњи с банкама и најагилнијим трговцима, наставља интензивне активности на увођењу инстант плаћања на што већем броју продајних места у нашој земљи. Наставак тих активности резултирао је омогућавањем инстант плаћања на интернет продајним местима, што ће додатно допринети развоју електронске трговине.
Издавачка кућа „Лагуна” први је трговац који је омогућио инстант плаћања на свом интернет продајном месту, у сарадњи с Banca Intesa ad Beograd, која овим има за циљ да задржи своју позицију највећег прихватиоца свих врста плаћања на интернет продајним местима трговаца у нашој земљи.

Од данас, на интернет страници www.laguna.rs можете куповати једноставно, коришћењем опције „IPS skeniraj” у оквиру апликације мобилног банкарства. Када одлучите који производ желите да купите, након комплетирања поруџбине, на интернет сајту трговца као начин плаћања изаберите „IPS skeniraj”. Приказаће вам се NBS IPS QR код, који има ограничено време трајања и који садржи податке неопходне за започињање плаћања. У својој апликацији мобилног банкарства изаберите опцију „IPS skeniraj”, затим приказани NBS IPS QR код скенирајте и обавите плаћање.

Плаћање је врло брзо и једноставно – не захтева прекуцавање података као код платне картице. Поред тога, сигурније је од плаћања платним картицама, јер купац ниједан податак који се односи на његов платни инструмент не уноси на интернет сајт трговца, за разлику од плаћања платним картицама, када, да би извршио плаћање, мора унети број картице и остале неопходне податке. У том смислу, ризик злоупотребе платног инструмента код инстант плаћања знатно је смањен.
Сигурност плаћања је најважнији део интернет куповине робе и услуга, а „IPS skeniraj”, односно инстант плаћање мобилним уређајем, пружа кључну сигурност свим ученицима у куповини.

Такође, купци су заштићени – имају право на повраћај средстава ако им се, на пример, после успешно извршеног плаћања не испоручи производ који су купили.
Имајући у виду све предности које им инстант плаћања доносе, трговци су препознали значај његовог увођења у оквиру своје интернет продавнице, те очекујемо да ће они бити најбољи покретачи тржишта за масовну употребу овог инструмента на интернет продајним местима. Издавачка кућа „Лагуна” први је у низу трговаца који се припремају да омогуће ову услугу за интернет куповину роба и услуга у сарадњи са својим банкама.

Подсећамо да је Народна банка Србије својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања за трговце буду знатно нижи од трошкова прихватања платних картица, односно банке имају све услове да ове трансакције трговцима понуде по значајно нижим накнадама. Тиме Народна банка Србије мотивише и мале трговце који данас не прихватају платне картице да на својим интернет продајним местима омогуће употребу овог иновативног, али и трошковно повољнијег начина плаћања, што је значајно за даљи развој електронске трговине.